Biopolym. Cell. 2009; 25(4):272-278.
Молекулярна та клітинна біотехнології
Ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози
1, 2Пєшкова В. М., 1Саяпіна О. Я., 1Солдаткін О. О., 1Дзядевич С. В.
  1. Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
    Вул. Академіка Заболотного, 150, Київ, Україна, 03680
  2. Київський національний університет імені Тараса Шевченка
    вул. Володимирська 64, Київ, Україна, 01601
Мета. Розробити ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози. Методи. У роботі використано кондуктометричні перетворювачі, що складаються з двох пар золотих гребінчастих електродів. На поверхню останніх нанесено біоселективну мембрану, до складу якої входять ферменти глюкозооксидаза, мутаротаза, α-глюкозидаза. Результати. Лінійний діапазон концентрації глюкози і мальтози, яку можна виявляти за допомогою кондуктометричного біосенсора для визначення мальтози, становить від 0,002 до 1 мМ. Час, потрібний для встановлення концентрації мальтози в розчині, дорівнює 1–2 хв. Досліджено залежність величини відгуку біосенсора на внесення субстрату від рН, іонної сили та буферної ємності робочого розчину, представлено дані по селективності біосенсора. Розроблений кондуктометричний біосенсор характеризується високою операційною стабільністю та відтворюваністю сигналу. Висновки. Створено ферментний кондуктометричний біосенсор для визначення мальтози та проаналізовано його робочі характеристики. Запропоновану методику вимірювання мальтози можна застосовувати у подальшому в харчовій промисловості для контролю і оптимізації виробництва.
Keywords: кондуктометричний біосенсор, мальтоза, мутаротаза, глюкозооксидаза, α-глюкозидаза