Biopolym. Cell. 1995; 11(3-4):73-81.
 Особливості розвитку міцеліальних структур Thielavia 
terrestris в умовах періодичного культивування 
- Інститут мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України
вул. Академіка Заболотного, 154, Київ, Україна, 03680 - Аугуст Кірхенштейнсом Інститут мікробіології і вірусології Ризького університету Страдиня
5 Ratsupites Str, Рига, Латвія, LV-1069 
Abstract
Порівняльний аналіз макромолекулярного складу різних міцеліальних форм росту 
Th. terrestris в умовах глибинного культивування проводили за допомогою методу 
ІЧ-спектрометрії. Виявлені відмінності між формами щодо вмісту білка, нуклеїнових 
кислот, вуглеводів, ліпідів та екзометаболітів свідчать про те, що в метаболізмі пелетів переважають катаболічні процеси порівняно з ростом грибів у дифузній формі. 
Вирощування грибів у вигляді дрібних лелетів («крупи») займає з ряду показників 
проміжне положення між пелетами та дифузною формою. 
Повний текст:  (PDF, російською)
References
  [1]
  Trinci AP. The duplication cycle and branching in fungi. Fungal walls and hyphal growth. Cambridge: Univ. press, 1979: 319-358.
  [2]
  Metz B. From pulp to pellet. Ph. D. thesis. Delf, 1976.
  [3]
  Trinci AP. A kinetic study of the growth of Aspergillus nidulans and other fungi. J Gen Microbiol. 1969;57(1):11-24.    
  [4]
  Pirt SJ. A theory of the mode of growth of fungi in the form of pellets in submerged culture. Proc R Soc Lond B Biol Sci. 1966;166(1004):369-73.    
  [5]
  Yanagita T, Kogané F. Cytochemical and physiological differentiation of mold pellets. J Gen Appl Microbiol. 1963;9(2):179–87.   
  [6]
  Righaleto RC. The kinetic of mycelial growth. Fungal walls and hyphal growth. Cambridge: Univ. press, 1977: 385-402.
  [7]
  Metz B, Kossen NWF. The growth of molds in the form of pellets-a literature review. Biotechnol Bioeng. 1977;19(6):781–99.   
  [8]
  Gromozova EN, Sadovskiy MG. Evolutionary mechanisms of adaptive mutations in the morphology of some fungi. Krasnoyarsk: Institute of Physics of the USSR Academy of Sciences, 1988, 32 p.
  [9]
  Gromozova EN, Blazhchuk IS. Effect of certain factors on the  Thielavia sp. Growth pattern in the submerged culture. Mikrobiol Zh. 1989; 51(4):30-1.
  [10]
  Gromozova EN, Blazhchuk IS, Galynina NI. Level of ATP in the process of development of the various filamentous structures Thielavia terrestris. Mikrobiol Zh. 1990;52(5):48-51.
  [11]
  Shemshur TV, Gromozova EN, Podgorsky VS. Effect of certaincultivation conditions on the character of the ascomycetes growth in a submerged culture.Mikrobiol Zh. 1989; 51(3):30-3.
  [12]
  Gromosova EN, Fomina MA, Podgorsky VS, Leite MP, Zeltina MO, Shvinka YE. Growth efficiency of thielavia terrestris mycelial structures. Acta Biotechnol. 1991;11(4):325–9. 
  [13]
  Whittaaker A, Long PA. Fungal pelleting. Process Biochem. 1973; 8(1):27-31.
  [14]
  A Biologist’s Guide to Principles and techniques of practical biochemistry. Ed. BL Williams, K Wilson, American Elsevier Pub. Co., 1975, 256 p.
  [15]
  Yermakov AI, Arasimovich VV, Yarosh YaYa, Peruanskiy YuV, Lukovnikov GA, Ikonnikova MI. Methods biochemical study of plants. Ed. AI Ermakov. Leningrad, Agropromizd. 1987; 430 p.
  [16]
  Jakobson JO, Zagreba ID.  The use of infrared spectroscopy for the study of samples of microbial origin. Biosynthesis oksikis exhibition and keto acids by microorganisms. Riga Zinatne, 1984: 116-33.
  [17]
  Gromozova EN, Fomina MA, Blazhchuk IS, Podgorsky VS. Physiological peculiarities of the growth of different mycelial  structures of   Thielavia sp. On the medium with glucose. Mikrobiol Zh. 1989; 51(1):43-6.
  [18]
  Kier I, Allermann K, Floto F, Olsen J, Sortkjaer O. Changes of exponential growth rates in relation to differentiation of geotrichum candidum in submerged culture. physiol plant. 1976;38(1):6–12.  
  [19]
  Novák M, Fencl Z. Kinetic analysis of the relationship between batch and continuous cultivation of Aspergillus niger. Biotechnol Bioeng Symp. 1973;0(4-1):43-52.  
  [20]
  Zagreba ID, Ginovska MK, Jakobson JO. Infrared spectrophotometric analysis basidial wood-destroying fungi. All-Union. conf. "Filamentous fungi": Proc. Conf. Pushchino, 1983: 10-11.
  [21]
  Zagreba ID, Ginovska MK, Jakobson JO. The study of the biochemical composition of the microbial biomass by IR spectroscopy. Operation and Improve tion fermentation plants. Riga Zinatne, 1986: 142-55.
  [22]
  Jakobson JO, Zagreba ID, Ginovska MK. Control over processes of microorga nism cultivation by IR-spectroscopy. 111 Eur. congr. of biotechnol. Munchen, FRG, 1984. Vol. 1: 737-42.
  [23]
  Zagreba YeD, Ginovska MK, Savenkov VV, Jacobson YO. infrared spectrophotometric monitoring of the chemical composition of the microbial biomass. Application of spectroscopy in the near-IR region for quality control. M.: Interagroteh, 1989: 111-120.
  [24]
  Zagreba YeD, Savenkov VV, Ginovska M. K. IR spectrophotometric monitoring and supervision of the chemical composition of the microbial biomass. Microbial conversion. Riga Zinatne, 1990: 139-47.
  [25]
  Zagreba YeD, Zarin NV, Jakobson JO. A comparative study of the biosynthesis of glutamic acid culture Corynebacterium glutamicum 541-P by IR spectroscopy. Breeding and cultivation of producers of amino exhibition and enzymes. Microbial conversion. Riga Zinatne, 1979: 148-57.
  [26]
  Zagreba YeD, Ginovska MK, Jakobson JO. Using infrared spectroscopy for the study of the culture medium of microorganisms. Izv AN LatSSR. 1982;3:118-22.
  [27]
  Fomina MA, Gromosova EN, Podgorsky VS. Material balance of the growth of two micellar structures of Thielavia sp. on the medium with glucose.  Mikrobiol Zh. 1990; 52(5):42-7.
  [28]
  Kobayashi T, Ven Dedem G, Moo-Young M. Oxygen transfer into mycelial pellets. Biotechnol Bioeng. 1973;15(1):27-45.    
  [29]
  Ivanov VP, Stabnikova EV. Stoichiometry and energy microbiological processes. Kiev: Naukova Dumka, 1987; 150 p.
  [30]
  Taber WA, Taber RA. Carbon nutrition and respiration of Pisolithus tinctorius. Transactions of the British Mycological Society. 1987;89(1):13–26.   
  [31]
  Rickard PA, Hogan CB. Effects of glucose on the activity and synthesis of fermentative and respiratory pathway of Saccharomyces sp. Biotechnol Bioeng. 1978;20(7):1105-10.    
