Biopolym. Cell. 1991; 7(6):83-88.
Структура та функції біополімерів
Властивості триптофанової флуоресценції двох форм тирозил-тРНК синтетази з печінки бика
- Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
Вул. Академіка Заболотного, 150, Київ, Україна, 03680
Abstract
Вивчено властивості власної триптофанової флюоресценції двох форм тирозил-тРНК
синтетази із печінки бика, що мають молекулярну масу Mr
2X59 000 та 2X39 000.
У рамках моделі дискретних структурно-фізичних класів триптофанілів у білку визначено вклади поверхневих та внутрішніх залишків триптофану в інтегральний спектр флюоресценції тирозил-тРНК синтетази. Результати вивчення температурної залежності
параметрів триптофанової флюоресценції свідчать про те, що при температурах вище 40 °С збільшується індукована температурою рухомість окремих фрагментів білка, яка змінює полярність мікрооточення хромофорів. Аналіз температурного гасіння флюоресценції ферменту в координатах 1 /q(T) і 1/q(Tη) з'ясував, що
рухомість синтетази в розчині регулюється дифузними характеристиками розчинника,
причому це справедливо як для поверхневих, так и для внутрішніх ділянок білка.
Повний текст: (PDF, російською)
References
[1]
Kisselev LL., Favorova OO, Lavrik OI. Biosynthesis of proteins from amino acids to aminoacyl-tRNA. Moscow, Nauka, 1984; 408 p.
[2]
Korneliuk AI, Kurochkin IV, Matsuka GKh. Tyrosyl-tRNA synthetase from the bovine liver. Isolation and physico-chemical properties. Mol Biol (Mosk). 1988;22(1):176-86.
[3]
Burshtein EA. Intrinsic fluorescence of proteins (the nature and application). Itogi nauki i tekhniki. Moscow, VINITI, (Ser. Biofizika; Vol.7) 1977; 243 p.
[4]
Laemmli UK. Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4. Nature. 1970;227(5259):680-5.
[5]
Parker CA, Rees WT. Correction of fluorescence spectra and measurement of fluorescence quantum efficiency. Analyst. 1960;85(1013):587-600.
[6]
Werner TC, Forster LS. The fluorescence of tryptophyl peptides. Photochem Photobiol. 1979;29(5):905–14.
[7]
Teale FW, Weber G. Ultraviolet fluorescence of the aromatic amino acids. Biochem J. 1957;65(3):476-82.
[8]
Pajot P. Fluroescence of proteins in 6-M guanidine hydrochloride. A method for the quantitative determination of tryptophan. Eur J Biochem. 1976;63(1):263-9.
[9]
Burstein EA, Vedenkina NS, Ivkova MN. Fluorescence and the location of tryptophan residues in protein molecules. Photochem Photobiol. 1973;18(4):263-79.
[10]
Demchenko AP. Luminescence and dynamics of proteins structure. Kyiv, Naukova Dumka, 1988; 280 p