Biopolym. Cell. 1991; 7(4):91-94.
Клітинна біологія
Індукування стійкості цибулі до хвороб за допомогою біогенних індукторів
- Інститут клітинної біології та генетичної інженерії АН УСРС
Київ, СРСР - УкрНДІ овочівництва і баштанництва Держагропрому УРСР
Харків, СРСР
Abstract
Методом газорідинної хроматографії зроблений аналіз жирних кислот спиртового
екстракту міцелію фітопатогенного гриба Botrytis allii Munn. Показана наявність
C18 і C20 ненасичених жирних кислот. Проведені польові випробування препарату, що
містить суміш C18 ненасичених жирних кислот, та арахідонової кислоти підтверджують
можливість використання цих кислот як біогенних індукторів. Розроблено спосіб підвищення стійкості рослин до хвороб, який включає передпосівну обробку насіння біогенними індукторами захисних реакцій.
Повний текст: (PDF, російською)
References
[1]
Ozeretskovskaya OL, Chalova LI. Inductors biogenic formation of phytoalexins in plants. Mikologiya i fitopatologiya. 1985; 19(3):260-8.
[2]
Dmitriev AP, Perkovskaya GYu Grodzinsky DM. Isolation and characterization of the inductor protective reactions of cytoplasmic contents onion fungus Botrytis allii. Doklady Akad Nauk Ukr SSR. Ser B. 1988; (1):66-9.
[3]
Bostock RM, Kuc JA, Laine RA. Eicosapentaenoic and Arachidonic Acids from Phytophthora infestans Elicit Fungitoxic Sesquiterpenes in the Potato. Science. 1981;212(4490):67-9.
[4]
Preisig CL, Kuć JA. Arachidonic acid-related elicitors of the hypersensitive response in potato and enhancement of their activities by glucans from Phytophthora infestans (Mont.) deBary. Arch Biochem Biophys. 1985;236(1):379-89.
[5]
Ozeretskovskaya OL, Avdyushko SA, Chalova LI et al. Arachidonic and eicosapentaenoic acid as the active inducer of Phytophthora infestans. Dokl Akad Nauk SSSR. 1987. 292, 3:738-741.
[6]
Kates M. Techniques of lipidology: isolation, analysis and identification of lipids. North-Holland Publishing Company, 1975; 269 p.
[7]
Siniak KM, Orgel' MIa, Kruk VI. Method of preparation of blood lipids for gas-chromatographic analysis. Lab Delo. 1976;(1):37-41.
[8]
Dmitriev AP, Tverskoy LA, Grodzinsky DM. Induced antibiotic substances of onion. Doklady Akad Nauk Ukr SSR. Ser B. 1984; (10):72-5.