Biopolym. Cell. 2024; 40(3):231-231.
Хроніка та інформація
Харчові добавки – каррагінани – в контексті зміни функціональних характеристик клітин організму
1Наконечна О. А., 1Денисенко С. А., 1Стеценко С. О.
  1. Харківський національний медичний університет
    Просп. Науки, 4, Харків, Україна, 61022

Abstract

Мета. В даний час в промисловості використовуються різновиди харчових добавок, але в літературі є багато даних про безпеку каррагінанів. Є дані, що розщеплені каррагінани мають токсичну дію на організм. Деякими авторами [1] доведено, що λ–каррагінан – мукополісахарид, що витягується з клітинної стінки червоних водоростей (Chondrus crispus) – може викликати гострий ентероколіт. Було показано, що λ–каррагінани стимулюють запальний процес в організмі, що сприяє підвищенню маркерів гострого запалення в крові. В іншому дослідженні [2] напіврафінований каррагінан використовувався як модель для індукції гострого ентероколіту у щурів. Висновки. 1. Можливе застосування перорального прийому 1% розчину каррагінану протягом 14 днів як експериментальна модель ентероколіту; 2. В умовах введення λ–каррагінану виникає гострий запальний процес, який супроводжується підвищенням вмісту в крові гострофазових показників; 3. Відзначається збільшення генерації АФК в лейкоцитах, зміна фосфоліпідного складу мембран, що сприяє розвитку апоптозу; 4. Необхідні додаткові дослідження, оскільки вплив каррагінану на організм досить складний і непомітний.
Keywords: харчові добавки, каррагінани, запалення, безпека

References

[1] Komisarska P, Pinyosinwat A, Saleem M, Szczuko M. Carrageenan as a Potential Factor of Inflammatory Bowel Diseases. Nutrients. 2024; 16(9):1367.
[2] de Siqueira Patriota LL, de Brito Marques Ramos D, E Silva MG, Dos Santos ACLA, Silva YA, Paiva PMG, Pontual EV, de Albuquerque LP, Mendes RL, Napoleão TH. Inhibition of Carrageenan-Induced Acute Inflammation in Mice by the Microgramma vacciniifolia Frond Lectin (MvFL). Polymers (Basel). 2022; 14(8):1609.