Biopolym. Cell. 2024; 40(3):201-201.
Хроніка та інформація
Екстракт Ganoderma lucidum нормалізує концентрацію сіалових кислот в еритроцитах і плазмі крові щурів з експериментальним метаболічним синдромом
- Львівський національний університет імені Івана Франка
1, Вул. Університетська, Львів, Україна, 79000
Abstract
Мета. Все частіше дослідники відзначають окислювальний стрес серед патофізіологічних факторів метаболічного синдрому (MetS) [1]. Окислювальний стрес викликає перекисне окислення ліпідів мембрани еритроцитів з подальшим десіаліюванням, що призводить до підвищення концентрації сіалових кислот у плазмі крові та викликає агрегацію цих клітин [2]. Багато досліджень вказують на те, що речовини, отримані з лікарського гриба Ganoderma lucidum (полісахариди, тритерпеноїди, поліфеноли), мають високий антиоксидантний потенціал [3], і тому робота спрямована на дослідження здатності екстракту G. lucidum впливати на кількість еритроцитів та їх попередників, а також на концентрацію сіалових кислот в еритроцитах та плазмі крові в умовах експериментального MetS. Висновки. Виявлено позитивний коригувальний ефект екстракту G. lucidum на концентрацію сіалових кислот в еритроцитах та плазмі крові щурів. Отримані результати демонструють перспективність використання цього лікарського гриба для корекції дисфункції системи крові в рамках MetS.
Keywords: метаболічний синдром, Ganoderma lucidum, сіалові кислоти
Повний текст: (PDF, англійською)
References
[1]
Tain YL, Hsu CN. Metabolic Syndrome Programming and Reprogramming: Mechanistic Aspects of Oxidative Stress. Antioxidants (Basel). 2022; 11(11):2108.
[2]
Shahvali S, Shahesmaeili A, Sanjari M, Karami-Mohajeri S. The correlation between blood oxidative stress and sialic acid content in diabetic patients with nephropathy, hypertension, and hyperlipidemia. Diabetol Int. 2019; 11(1):19-26.
[3]
Ekiz E, Oz E, Abd El-Aty AM, Proestos C, Brennan C, Zeng M, Tomasevic I, Elobeid T, Çadırcı K, Bayrak M, Oz F. Exploring the Potential Medicinal Benefits of Ganoderma lucidum: From Metabolic Disorders to Coronavirus Infections. Foods. 2023; 12(7):1512.