Biopolym. Cell. 2024; 40(3):192-192.
Хроніка та інформація
Біомаркери оксидативного стресу в експериментальній моделі цукрового діабету при введенні фруктових екстрактів різних сортів Cornus mas та гібридного Cornus mas × Cornus officinalis
1Мороз А. А., 1Бродяк І. В., 2Кухарська А. З., 1Сибірна Н. О.
  1. Львівський національний університет імені Івана Франка
    вул. Університетська, 1, Львів, Україна, 79000
  2. Вроцлавський університет наук про довкілля та життя
    37/41, вул. Хелмонського, Вроцлав, Польща, 51–630

Abstract

Мета. Фрукти та овочі є джерелами фітонутрієнтів, які благотворно впливають на здоров'я людини. Дієта з високим вмістом фруктів та овочів може допомогти захистити організм від цукрового діабету (ЦД), хвороб серця, раку та інших. Зокрема, плоди кизилу містять різноманітний спектр біологічно активних речовин, а лікарські засоби на їх основі є перспективними для корекції порушень при різних патологіях. Тому метою дослідження було вивчення впливу екстрактів сортів C. mas «Уголок» та «Кораловий» та гібридних плодів C. mas. × C. officinalis на плазмові біомаркери оксидативного стресу у щурів з діабетом. Висновки. Екстракти сортів C. mas «Уголок» та «Кораловий» та гібрид C. mas × C. officinalis плодів демонструють сильну антиоксидантну активність, запобігаючи вільнорадикальному окисленню біомакромолекул плазми під дією ЦД. Ці екстракти можуть бути перетворені на протидіабетичні препарати.
Keywords: цукровий діабет, Cornus mas L., біологічно активні сполуки, біомаркери окисного стресу