Biopolym. Cell. 2024; 40(3):192-192.
Хроніка та інформація
Біомаркери оксидативного стресу в експериментальній моделі цукрового діабету при введенні фруктових екстрактів різних сортів Cornus mas та гібридного Cornus mas × Cornus officinalis
- Львівський національний університет імені Івана Франка
вул. Університетська, 1, Львів, Україна, 79000 - Вроцлавський університет наук про довкілля та життя
37/41, вул. Хелмонського, Вроцлав, Польща, 51–630
Abstract
Мета. Фрукти та овочі є джерелами фітонутрієнтів, які благотворно впливають на здоров'я людини. Дієта з високим вмістом фруктів та овочів може допомогти захистити організм від цукрового діабету (ЦД), хвороб серця, раку та інших. Зокрема, плоди кизилу містять різноманітний спектр біологічно активних речовин, а лікарські засоби на їх основі є перспективними для корекції порушень при різних патологіях. Тому метою дослідження було вивчення впливу екстрактів сортів C. mas «Уголок» та «Кораловий» та гібридних плодів C. mas. × C. officinalis на плазмові біомаркери оксидативного стресу у щурів з діабетом. Висновки. Екстракти сортів C. mas «Уголок» та «Кораловий» та гібрид C. mas × C. officinalis плодів демонструють сильну антиоксидантну активність, запобігаючи вільнорадикальному окисленню біомакромолекул плазми під дією ЦД. Ці екстракти можуть бути перетворені на протидіабетичні препарати.
Keywords: цукровий діабет, Cornus mas L., біологічно активні сполуки, біомаркери окисного стресу
Повний текст: (PDF, англійською)