Biopolym. Cell. 1988; 4(3):115-119.
Структура та функції біополімерів
Термодинаміка В–Z-переходу полі [д(Г–Ц)] у водно-етанольному розчині. «Скреперна» калориметрія
2Карапетян А. Т., 1Мінят Е. Є., 2Вардеванян П. О., 1Іванов В. І.
  1. Інститут молекулярної біології АН СРСР
    Москва, СРСР
  2. Кироваканський державний педагогічний інститут
    Кировакан, СРСР

Abstract

Полі[д(Г–Ц)] у 55 %-му розчині етанолу з підвищенням температури переходить із Z-форми у форму В. За допомогою поліаміну, який стабілізує Z-конформацію, використовуючи теорію «скріпок», визначено ентальпію В–Z-переходу за даних умов: ΔHBZ=?1,4 ккал/моль. Показано, що ця величина практично не залежить від іонної сили в інтервалі 5·10–4–2·10–3 М NaCl.

References

[1] Karapetyan AT, Minyat EE, Ivanov VI. Increase in temperature induces the Z to B transition of poly[d(G-C)] in water-ethanol solution. FEBS Lett. 1984;173(1):243-6.
[2] Pohl FM, Jovin TM. Salt-induced co-operative conformational change of a synthetic DNA: equilibrium and kinetic studies with poly (dG-dC). J Mol Biol. 1972;67(3):375-96.
[3] Ivanov VI, Minyat EE. The transitions between left- and right-handed forms of poly(dG-dC). Nucleic Acids Res. 1981;9(18):4783-98.
[4] Woisard A, Guschlbauer W, Fazakerley GV. The low ionic strength form of the sodium salt of poly(dm5C-dG) is a B DNA. Nucleic Acids Res. 1986;14(8):3515-9.
[5] Pohl FM, Jovin TM, Baehr W, Holbrook JJ. Ethidium bromide as a cooperative effector of a DNA structure. Proc Natl Acad Sci U S A. 1972;69(12):3805-9.
[6] Lazurkin YS, Frank-Kamenetskii MD, Trifonov EN. Melting of DNA: its study and application as a research method. Biopolymers. 1970;9(11):1253-306.
[7] Frank-Kamenetskii MD, Karapetyan AT. Theory of the melting of DNA complexes with low-molecular substances. Mol Biol. 1972;6(4):500-4.