Biopolym. Cell. 2020; 36(4):264-270.
Молекулярна та клітинна біотехнології
БіологічнаактивністьаглютинінузародківпшениціщодорослинпшениціяроїзадіїгаптенуN-aцетил-D-глюкозаміну
1Кириченко О. В.
  1. Інститут фізіології рослин і генетики НАН України
    вул. Васильківська, 31/17, Київ, Україна, 03022
Мета. Дослідження біологічної активності аглютиніну зародків пшениці (АЗП) щодо рослин пшениці ярої за дії гаптену N-aцетил-D-глюкозаміну за передпосівної обробки насіння. Методи. Метод інгібіторного аналізу, фізіологічні (вегетаційні досліди, оцінка росту й розвитку рослин, зернової продуктивності пшениці) та біохімічні (вміст хлорофілу в листках) методи. Результати. У вегетаційних умовах показано, що АЗП (100 нМ) за передпосівної обробки насіння стимулював ростові процеси й формування вегетативної маси рослин (надземна маса збільшилась від 10 до 24 % у різні фази онтогенезу), а також накопичення хлорофілу у листках рослин (від 1,2 до 1,4 рази), що обумовило підвищений рівень реалізації зернової продуктивності пшениці (кількість і маса зерен у колосі та маса 1000 зерен збільшились на 26, 26 і 6 % відповідно). Гаптен АЗП N-aцетил-D-глюкозамін (100 мМ) пригнічував позитивні ефекти лектину на рослини: від 5 до 19 % (за вегетативною масою), від 0до 18 % (за рівнем зелених фотосинтетичних пігментів), від 3 до 13 % (за показника мизернової продуктивності рослин). Максимальний інгібуючий ефект гаптену відзначений у фази кущіння та трубкування пшениці. Висновки.Біологічна активність аглютиніну зародків пшениці за передпосівної обробки насіння проявлялася в інтенсифікації росту й розвитку рослин, активному синтезі хлорофілу в листках і підвищенню зернової продуктивності пшениці ярої. Гаптен суттєво зменшував біологічну активність лектину, у результаті чого блокувались позитивні ефекти його дії на рослини, що є одним із доказів їх лектинової природи.
Keywords: аглютинін зародків пшениці, гаптен, TriticumaestivumL., обробка насіння, хлорофіл, зернова продуктивність