Biopolym. Cell. 2018; 34(1):3-13.
Геноміка, транскриптоміка та протеоміка
Експресія генів PR та білків теплового шоку в картоплі in vitro при інокуляції кільцевою гниллю й тепловому впливі
1Нурмінский В. Н., 1Столбіков А. С., 1Поморцев А. В., 1Перфільєва* А. І.
  1. Сибірський інститут фізіології і біохімії рослин СО РАН
    вул. Лермонтова 132, Іркутськ, Російська Федерація, 664033
Мета. Дослідити зміну експресії білків теплового шоку БТШ101, БТШ 60 і БТШ 17.8 в тканинах картоплі сорту Лук’яновський in vitro при тепловому впливі та зараженні збудником кільцевої гнилі Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Cms). Методи. Зміну експресії вивчено на двох рівнях: кількості транскриптів та вмісту протеїну. Результати. Показано, що при тепловому впливі 39 оС протягом 2 годин in vitro спостерігається максимальне накопичення HSP101. В контрольних варіантах у рослин було не було відмічено ані синтезу білків HSP101, HSP60 й HSP17.8, ані утворення транскриптів генів HSP101, HSP60 та HSP17.8. Зараження без теплового впливу індукувало експресію білку HSP60 в рослинах сорту Лук’яновський. Зараження пригнічувало активацію експресії БТШ при тепловому стресі. При зараженні рослин картоплі Cms підвищувалась кількість транскриптів генів PR-2 та PR-4. Висновки.
Keywords: білки теплового шоку, PR, картопля, Clavibacter michoganensis ssp. sepedonicus.