Biopolym. Cell. 2015; 31(2):146-153.
Біоорганічна хімія
Вплив кріопротекторів групи оксиетильованих похідних гліцерину на фазові переходи модельних мембран на основі ДПФХ
1Касян Н. О., 1Краснікова А. О., 1Ващенко О. В., 1Лисецький Л. М., 2Зінченко О. В., 2Компанієць А. М., 3Ратушна М. В.
  1. Інститут сцинтиляційних материалів НАН України
    Пр. Леніна, 60, Харків, Україна, 61001
  2. Інститут проблем кріобіології і кріомедицини НАН України
    23, Переяслівська вул., Харків, Україна, 61015
  3. ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології, НАМН України»
    вул. Академіка Павлова, 46, Харків, Україна, 61068
Мета. Встановлення впливу кріопротекторів групи оксиетильованих похідних гліцерину (ОЕГn) зі ступенями полімеризації n = 5, 25 и 30 на фазові стани та фазові переходи модельних ліпідних мембран на основі ДПФХ. Методи. Диференціальна скануюча калориметрія. Результати. Досліджено модельні ліпідні мембрани на субфазі вода/ОЕГn та вода/гліцерин із варіюванням концентрації кріопротектору від 0 до ~100 мас. %. Зі збільшенням концентрації ОЕГn суттєво зростають температури передпереходу та плавлення модельної мембрани, при цьому пік плавлення зберігається до 100 мас. % ОЕГn. Для ОЕГn=5 віднайдено значне зростання ентальпії плавлення мембрани. Висновки. Сольватуюча здатність субфази, що оцінена по зниженню температури плавлення сухого ДПФХ, знижується у низці вода > гліцерин > ОЕГn=5 ОЕГn=25 ОЕГn=30, що корелює зі зменшенням питомої кількості груп, що ефективно беруть участь у сольватації.
Keywords: модельні ліпідні мембрани, оксиетильовані похідні гліцерину, фазові переходи, сольватація