Biopolym. Cell. 2004; 20(4):331-336.
Молекулярна та клітинна біотехнології
Визначення глікоалкалоїдів картоплі кондуктометричними
сенсорами на основі бутирилхолінестерази
- Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
Вул. Академіка Заболотного, 150, Київ, Україна, 03680 - Центральна школа Ліона IFoS UMR 5621,
B. P. 163, F-69134 Ecully Cedex, Франція
Abstract
При створенні біосенсора, чутливого до стероїдних глікоалкалоїдів, застосовано кондуктометричний планарний електрод як перетворювач і бутирилхолінестеразу (БуХЕ) як чутливий елемент. Соланін, чаконін та соланідин визначали в
діапазоні концентрацій 0,2—100 мкМ залежно від типу алкалоїду. Мінімальні концентрації, які визначаються за допомогою біосенсора, становлять 0,2 мкМ для чаконіну та 0,5 мкМ для соланіну/соланідину. Відносні стандартні внутрішньо- та міжсенсорні похибки складали 1,5 та 5 % відповідно. Крім того, той самий сенсор з іммобілізованим ферментом після відмивання в буфері можна багаторазово використовувати (щонайменше 100 вимірів) та зберігати за кімнатної температури без суттєвого зменшення активності іммобілізованого ферменту протягом місяця. Доведено, що всі досліджені речовини конкурентно та оборотно пригнічують кінську БуХЕ, іммобілізовану на поверхні перетворювача. При дослідженні спільної дії α-соланіну та α-чаконіну додаткового пригнічення БуХЕ не спостерігалося. Обговорюється можливість застосування розробленого біосенсора для кількісного
визначення загальної фракції стероїдних глікоалкалоїдів у харчових продуктах та деяких біологічних зразках.
Повний текст: (PDF, англійською)
References
[1]
(1992) FAQ Production Yearbook, 46. Food and agricultural organization of the United Nations.-Rome
[2]
Smith, D.B., Roddick, J.G., Jones, J.L. Potato glycoalkaloids: Some unanswered questions (1996) Trends in Food Science and Technology, 7 (4), pp. 126-131.
[3]
Morris, S.C., Lee, T.H. The toxicity and teratogenicity of Solanaceae glycoalkaloids, particularly those of the potato (Solanum tuberosum): A review (1984) FOOD TECHNOL. AUST., 36 (3), pp. 118-124.
[4]
Slanina, P. Solanine (glicoalkaloids) in potatoes: Toxicological evaluation (1990) Food and Chem. Toxicol., 28 (11), pp. 578-579.
[5]
Nigg, H.H., Beler, R.C. Evaluation of food for potential toxicants (1995) R. C. Amer. Soc. Plant Physiol., 15, pp. 192-201.
[6]
Friedman, M., McDonald, G.M. Potato Glycoalkaloids: Chemistry, Analysis, Safety, and Plant Physiology (1997) Critical Reviews in Plant Sciences, 16 (1), pp. 55-132.
[7]
Blankemeyer, J.T., Atherton, R., Friedman, M. Effect of potato glycoalkaloids alpha-chaconine and alpha-solanine on sodium active transport in frog skin (1995) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 43 (3), pp. 636-639.
[8]
(1999) Report of National Institute of Environmental Health Sciences (USA), p. 200. New York
[9]
Hellenas, K.-E., Nyman, A., Slanina, P., Loof, L., Gabrielsson, J. Determination of potato glycoalkaloids and their aglycone in blood serum by high-performance liquid chromatography. Application to pharmacokinetic studies in humans (1992) Journal of Chromatography - Biomedical Applications, 573 (1), pp. 69-78.
[10]
Zhao, J., Camire, M.E., Bushway, R.J., Bushway, A.A. Glycoalkaloid content and in vitro glycoalkaloid solubility of extruded potato peels (1994) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42 (11), pp. 2570-2573.
[11]
Parnell, A., Bhuva, V.S., Bintcliffe, E.J.B. The glycoalkaloid content of potato varieties (1984) J. Nat. Inst. Agr. Bot., 16, pp. 535-541.
[12]
Clement, E., Verbist, J.F. Determination of solanine in Solanum tuberosum (1989) Lebensmitt.-Wiss. + Technol., 13, pp. 202-206.
[13]
Ferreira, F., Moyna, P., Soule, S., Vazquez, A. Rapid determination of solanum glycoalkaloids by thin-layer chromatography scanning (1993) Journal of Chromatography, 653 (2), pp. 380-384.
[14]
Herb, S.F., Fitzpatrick, T.J., Osman, S.F. Separation of potato glycoalkaloids by gas chromatography (1975) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 23 (3), pp. 520-523.
[15]
Chen, S., Derrick, P.J., Mellon, F.A., Price, K.R. Analysis of glycoalkaloids from potato shoots and tomatoes by four-sector tandem mass spectrometry with scanning-array detection: Comparison of positive ion and negative ion methodse (1994) Analytical Biochemistry, 218 (1), pp. 157-169.
[16]
Hellenas, K.-E., Branzell, C. Liquid Chromatographic Determination of the Glycoalkaloids alpha-Solanine and alpha-Chaconine in Potato Tubers: NMKL Interlaboratory Study (1997) Journal of AOAC International, 80 (3), pp. 549-554.
[17]
Sotelo, A., Serrano, B. High-performance liquid chromatographic determination of the glycoalkaloids alpha-solanine and alpha-chaconine in 12 commercial varieties of Mexican potato (2000) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 48 (6), pp. 2472-2475.
[18]
Simonovska, B., Vovk, I. High-performance thin-layer chromatographic determination of potato glycoalkaloids (2000) Journal of Chromatography A, 903 (1-2), pp. 219-225.
[19]
(1997) Monoclonal antibodies to potato, tomato and eggplant glycoalkaloids and assays for the same. Pat. USA. US 5614408, L. H. Stanker, C. K. Holtzapple Publ
[20]
Plhak, L.C. Enzyme immunoassay for potato glycoalkaloids (1992) Journal of Agricultural and Food Chemistry, 40 (12), pp. 2533-2540.
[21]
Korpan, Y.I., Volotovsky, V.V., Martelet, C., Jaffrezic-Renault, N., Nazarenko, E.A., El'skaya, A.V., Soldatkin, A.P. A novel enzyme biosensor for steroidal glycoalkaloids detection based on pH-sensitive field effect transistors (2002) Bioelectrochemistry, 55 (1-2), pp. 9-11.
[22]
Arkhypova, V.N., Dzyadevych, S.V., Soldatkin, A.P., El'skaya, A.V., Martelet, C., Jaffrezic-Renault, N. Development and optimisation of biosensors based on pH-sensitive field effect transistors and cholinesterases for sensitive detection of solanaceous glycoalkaloids (2003) Biosensors and Bioelectronics, 18 (8), pp. 1047-1053.
[23]
Shutga, A.A., Netchiporouk, L.I., Sandrovsky, A.K., Abalov, A.A., Frolov, O.S., Kononenko, Y.G., Maupas, H., (...), Martelet, C. Operation of an ISFET with non-insulated substrate directly exposed to the solution (1995) Sensors and Actuators., 30, pp. 101-105.
[24]
(1993) Capteur e'lectrochimique de dosage enzymatique de type ENFET et dispositif de dosage le mettant en ceuvre Pat. French. H 9305941, A. Soldatkin, C. ShuPga, N. Martelet, H. Jaffresic-Renault, A. Maupas, A. EPskaya // Publ. 1993.
[25]
Nigg, H.N., Ramos, L.E., Graham, E.M., Sterling, J., Brown, S., Cornell, J.A. Inhibition of human plasma and serum butyrylcholinesterase (EC 3.1.1.8) by ?-chaconine and ?-solanine (1996) Fundamental and Applied Toxicology, 33 (2), pp. 272-281.
[26]
Alozie, S.O., Sharma, R.P., Salunkhe, D.K. Inhibition of rat cholinesterase isoenzymes in vitro and in vivo by the potato alkaloid a-chaconine (1979) J. Food Biochem., 2, pp. 259-276.
[27]
Zhylyak, G.A., Dzyadevich, S.V., Korpan, Y.I., Soldatkin, A.P., El'skaya, A.V. Application of urease conductometric biosensor for heavy-metal ion determination (1995) Sensors and Actuators: B. Chemical, 24 (1-3), pp. 145-148.
[28]
Dzyadevich, S.V., Arkhypova, V.N., Etskaya, A.V., Martelet, C., Jaffrezic-Renault, N., Soldatkin, A.P. Conductometric enzyme biosensors for substrates and inhibitors analysis (2001) Curr. Top. Anal. Chem., 2, pp. 179-186.