Biopolym. Cell. 1986; 2(3):124-129.
Структура та функції біополімерів
Визначення залежності фактора кооперативності при плавленні ДНК від іонної сили
- Інститут молекулярної генетики АН СРСР
Москва, СРСР
Abstract
Отримано значення фактора кооперативності в широкому діапазоні іонних сил. Показано, що при зменшенні концентрації натрію від 1 до 0,01 М величина фактора кооперативності падає на три порядки, причому за високих іонних сил вона змінюється слабкіше, ніж за низьких.
Повний текст: (PDF, російською)
References
[1]
Anshelevich VV, Vologodskii AV, Lukashin AV, Frank-Kamenetskii MD. Slow relaxational processes in the melting of linear biopolymers: a theory and its application to nucleic acids. Biopolymers. 1984;23(1):39-58.
[2]
Amirikyan BR, Vologodskii AV, Lyubchenko YuL. Determination of DNA cooperativity factor. Nucleic Acids Res. 1981;9(20):5469-82.
[3]
Panyutin I, Lyamichev V, Mirkin S. A structural transition in d(AT)n.d(AT)n inserts within superhelical DNA. J Biomol Struct Dyn. 1985;2(6):1221-34.
[4]
Kozyavkin SA, Naritsin DB, Lyubchenko YuL. The kinetics of DNA helix-coil subtransitions. J Biomol Struct Dyn. 1986;3(4):689-704.
[6]
Gruenwedel DW. Salt effects on the denaturation of DNA. 3. A calorimetric investigation of the transition enthalpy of calf thymus DNA in Na2SO4 solutions of varying ionic strength. Biochim Biophys Acta. 1974;340(1):16-30.
[7]
Gruenwedel DW. Salt effects on the denaturation of DNA. IV. A calorimetric study of the helix-coil conversion of the alternating copolymer poly[d(A-T)]. Biochim Biophys Acta. 1975;395(3):246-57.
[8]
Yanisch-Perron C, Vieira J, Messing J. Improved M13 phage cloning vectors and host strains: nucleotide sequences of the M13mp18 and pUC19 vectors. Gene. 1985;33(1):103-19.
[9]
Gotoh O. Prediction of melting profiles and local helix stability for sequenced DNA. Adv Biophys. 1983;16:1-52.