Biopolym. Cell. 2003; 19(1):76-80.
Молекулярна та клітинна біотехнології
Розроблення амперометричного ферментного біосенсора на
основі вуглецевого волокна та іммобілізованої глюкозооксидази
- Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
Вул. Академіка Заболотного, 150, Київ, Україна, 03680
Abstract
Розроблено глюкозний амперометричний біосенсор, вивчено його характеристики та визначено оптимальні умови для
отримання активної мембрани з глюкозооксидазою. Встановлено, що зміна концентрації фонового електроліту в буфері
та зміна буферної ємності несуттєво впливають на величину
відгуку біосенсора, оптимум роботи карбонового електроду з іммобілізованою глюкозооксидозою спостерігається при рН
7,2. Глюкозному мікробіосенсору притаманна лінійна залежність величини відгуку від концентрації глюкози в діапазоні
0–8 мМ. Мінімальна порогова концентрація, яку можна визначити за його допомогою, складає 0,03 мМ. Створений
біосенсор рекомендується використовувати в харчовій промисловості для контролю та оптимізації біотехнологічних процесів.
Повний текст: (PDF, російською)
References
[1]
Luong JH, Groom CA, Male KB. The potential role of biosensors in the food and drink industries. Biosens Bioelectron. 1991;6(7):547-54.
[2]
Warsinke A. Biosensors for food analysis. Frontiers in biosensorics II. Practical applications. Eds F. W. Scheller, F. Schubert, J. Fedrowitz. Basel: Birkhauser, 1997: 121-139.
[3]
Clark LC Jr, Lyons C. Electrode systems for continuous monitoring in cardiovascular surgery. Ann N Y Acad Sci. 1962;102:29-45.
[4]
Sch?gerl K, Brandes L, Wu X, Bode J, Il Ree J, Brandt J, et al. Monitoring and control of recombinant protein production. Anal Chim Acta. 1993;279(1):3–16.
[5]
Leung KK, Petersen JN, Lee JM. A system for the on-line determination of glucose concentration. Bioprocess Engineering. 1991;7(1-2):19–23.
[6]
Lelong P, Cellard H, Pardo D, Cavalie JM. Automation of glucose measurement in fermentor broths. Appl Microbiol Biotechnol. 1991;36(2):173–7.
[7]
Gr?ndig B, Strehlitz B, Kotte H, Ethner K. Development of a process-FIA system using mediator-modified enzyme electrodes. J Biotechnol. 1993;31(3):277-87.
[8]
Brand U, Brandes L, Koch V, Kullik T, Reinhardt B, R?ther F, Scheper T, Sch?gerl K, Wang S, Wu X, et al. Monitoring and control of biotechnological production processes by Bio-FET-FIA-sensors. Appl Microbiol Biotechnol. 1991;36(2):167-72.
[9]
Christensen LH, Nielsen J, Villadsen J. Monitoring of substrates and products during fed-batch penicillin fermentations on complex media. Anal Chim Acta. 1991;249(1):123–36.
[10]
Dzyadevych S.V. Amperometric biosensors. Key work principles and features of transducers of different generations. Biopolym Cell. 2002; 18(1):13-25.
[11]
Dzyadevych SV. Amperometric biosensors. Modern technologies and commercial variants. Biopolym Cell. 2002; 18(5):363-76.
[12]
Schuvailo OM, Danyleyko LV, Arkhypova VM, Dzyadevych SV, Elskaya AV, Cespuglio R, Soldatkin AP. Development of microbiosensors based on carbon fibres for in vivo determination of glucose, acetylcholine and choline. Biopolym Cell. 2002; 18(6):489-95.
[13]
Arkhipova VN, Dzyadevich SV, Soldatkin AP, El'skaya AV. Enzyme biosensors for penicilline determination based on conductometric planar electrodes and pH-sensitive field effect transistor. Ukr Biokhim Zh. 1996; 68(1):26-31.
[14]
Berezin IV, Klyachko NL, Levashov AV, Martinek K, Mojaev VV, Khmelnitsky YuL. Immobilized enzymes. Biotechnology. 1987;7:108-13.
[15]
El’skaya AV, Polomarchuk VI, Sandrovsky AK, Soldatkin AP, Starodub NF, Strikha VI, Frolov OS. Hustochka LN, Shul’ga AA. Biosensors based on pH-sensitive field effect transistors for glucose detection. Electrochemistry (Moskow). 1989; 25(5):674-9.