Biopolym. Cell. 2001; 17(4):308-313.
Віруси та клітина
Деякі властивості структурних компонентів фіторабдовірусу кучерявої карликової картоплі
1Діденко Л. Ф., 1Максименко Л. А., 1Пархоменко Н. І., 1Дяченко Н. С., 1Варбанець Л. Д., 1Броварська О. С., 2Зарицький И. М.
  1. Інститут мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України
    вул. Академіка Заболотного, 154, Київ, Україна, 03680
  2. Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН
    вул. Шевченка, 97, Чернігів, Україна, 14027

Abstract

Фітовірус кучерявої карликовості картоплі (ВККК) за своїми морфологічними і структурними особливостями належить до родини Rhabdoviridae. Вивчено структурні білки ВККК та визначено репліказну активність у їхньому складі, досліджено оптимальні умови для прояву її активності в системі реплі­кації in vitro. У складі ВККК охарактеризовано моносахариди і жирні кислоти. При порівнянні моносахаридного і ліпідного складів ВККК і вірусу везикулярного стоматиту виявлено унікальні та загальні моносахариди і жирні кислоти в кожному з них. Одержані дані свідчать, на наш погляд, про схожість організації і універсальність характеру експресії геному рабдовірусів, які уражують теплокровних та рослини.

References

[1] Kozar FE, Kurbala MYa, Scherbina NV, Zaritskiy NM. Curly-dwarfism viral disease of potatoes caused by bacilli prominent virus from the group rhabdoviridae. Virus bolezni sel-kh. kul'tur. M., 1980; 69-76.
[2] Wagner RR. Reproduction of rhabdoviruses. Comprehensive Virology. Eds H. Fraenkel-Conrat, R. R. Wagner. New York: Plenum press, 1975;4: 1-93.
[3] Francki RI, Kitajima EW, Peters D. Rhabdoviruses. Handbook of plant virus infections and comparative diagnosis. Ed. E. Kurstar. Amsterdam: Elsevier, 1981: 455-489.
[4] Compars RW, Rlerk HD. Viral membranes. Comprehensive Virology. Eds H. Fraenkel-Conrat, R. R. Wagner. New York; London: Plenum press, 1979;13: 347-55.
[5] McSharry JJ, Wagner RR. Lipid composition of purified vesicular stomatitis viruses. J Virol. 1971;7(1):59-70.
[6] Zakharova IN, Kosenko LV. Methods for studying microbial polysaccharides. KIev: NAukova Dumka, 1982; 201 p.
[7] Vasiurenko ZP, Cherniavskaia EN, Open'ko LV. [Characteristics of the fatty acid composition of Providencia alcalifaciens and Providencia stuartii lipids]. Mikrobiologiia. 1982;51(1):54-9.
[8] Laemmli UK. Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4. Nature. 1970;227(5259):680-5.
[9] Brakke MK, White JL, Samson RG, Joche J. Chlorophyll, chloroplast ribosomal RNA, and DNA are reduced by barley stripe mosaic virus systemic infection. Phytopathology. 1988; 78(5): 570-574.
[10] Lee PE. Morphology of wheat striate mosaic virus and its localization in infected cells. Virology. 1967;33(1):84-94.
[11] MacLeod R, Black LM, Moyer FH. The fine structure and intracellular localization of potato yellow dwarf virus. Virology. 1966;29(4):540-52.
[12] Wagner RR, Prevec L, Brown F, Summers DF, Sokol F, MacLeod R. Classification of rhabdovirus proteins: a proposal. J Virol. 1972;10(6):1228-30.
[13] Knudson DL, MacLeod R. The proteins of potato yellow dwarf virus. Virology. 1972;47(2):285-95.
[14] Murphy FA, Fauquet CM, Bishop DHL, Ghabrial SA, Jarvis AV, Martelli GP, Mayo MA, Summers MD. Virus toxonomy classification and nomenclature of viruses sixth report of the International Committee on Taxonomy of Viruses. Arch Virol. 1995; Suppl. 10: 275-88.
[15] Toriyama S, Peters D. Differentiation between Broccoli Necrotic Yellows Virus and Lettuce Necrotic Yellows Virus by their Transcriptase Activities. J Gen Virol. 1981;56(1):59–66.