Biopolym. Cell. 1999; 15(6):550-556.
Віруси та клітина
Інгібітор нейрамінідази вірусу грипу, що продукується золотистим стафілококом (Staphylococcus aureus)
1Рибалко С. Л., 1Шапіро А. В., 2Варбанець Л. Д.
  1. Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського АМН України
    вул. Амосова, 5, Київ, Україна, 03038
  2. Інститут мікробіології і вірусології ім. Д. К. Заболотного НАН України
    вул. Академіка Заболотного, 154, Київ, Україна, 03680

Abstract

З культурального середовища золотистого стафілокока (S. aureus) виділено гліколіпопротеїновий комплекс з активністю, що гальмує ней рамінідазу вірусу грипу. Очищено дві фракції з різним вмістом моносахаридів. Показано, що фракція І міс­тить манозу, глюкозу, рамнозу, глюкозамін та галактозамін; друга – всі ці моносахариди, крім рамнози. Речовина з фракції 1 гальмує нейрамінідазну активність та одночасно посилює гемаглютинативну активність вірусу значно сильніше, ніж речовина з фракції 2. Ряд хімічних модифікацій вивчених речовин (перйодатне окислення, обробка протеазою та деліпідизація) підтверджують роль вуглеводного компонента комплексу у здійсненні його антинейрамінідазної дії; обробка протеазою вдвічі знижує антинейрамінідазну активність фракції 2, не впливаючи на таку ж активність фракції 1.

References

[1] Lin W., Kunio O., Isolation K.A. Purification and chemical properties of neuraminidase inhibitors. Agricult. Biol. Chem, 1965 39, N 289:923-930.
[2] Lowry, O.H., Rosebrough, N.J., Farr, A.L., Randall, R.J. Protein measurement with the Folin phenol reagent. J Biol Chem. 1951;193(1):265-75.
[3] Dubois M., Gilles K.A., Hamilton J.K., Rebers P.A., Smith, F. Colorimetric method for determination of sugars and related substances. Analytical Chemistry, 1956; 28(3):350-356.
[4] Fairbanks G, Steck TL, Wallach DF. Electrophoretic analysis of the major polypeptides of the human erythrocyte membrane. Biochemistry. 1971;10(13):2606-17.
[5] Hay J.W., Lewis B.A., Smith F. Periodate oxidation of polysaccharides: General procedures. Meth Carbohydrate Chem, 1965; 5:357-361.
[6] Aminoff D. Methods for the quantitative estimation of N-acetylneuraminic acid and their application to hydrolysates of sialomucoids. Biochem J. 1961;81:384-92.
[7] Gorbunova A.S., Sokolova M.J. Manual On Laboratory Diagnostics of Influenza, Parainfluenza and Adenoviruses Caused Infections, Moscow: Medghiz 1960 p. 167.
[8] Berezin VE, Kolesnikov VV, Kharitonenkov IG. Role of carbohydrates in the manifestation of the hemagglutinating and neuraminidase activities of the influenza virus. Vopr Virusol. 1979;(6):624-31.
[9] Lis H, Sharon N. The biochemistry of plant lectins (phytohemagglutinins). Annu Rev Biochem. 1973;42(0):541-74.
[10] Rott R. The structural basis of the function of influenza virus glycoproteins. Med Microbiol Immunol. 1977;164(1-3):23-33.