Biopolym. Cell. 1999; 15(6):522-528.
Геном та його регуляція
Новий ген RED1, який контролює біосинтез рибофлавіну і активність фериредуктази у дріжджів Pichia guilliermondii
1Стенчук М. М., 1Капустяк К. Є.
  1. Відділення регуляторних систем клітини Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України
    вул. Драгоманова 14/16, Львів, Україна, 79005

Abstract

Селекціоновано мутант red 1 дріжджів Р guilliermondii з високою редуктазною активністю стосовно трифенілтетразолійхлориду. Показано, що мутація red J проявляє плейотропну дію, а саме – посилює біосинтез рибофлавіну (РФ), активність GTP-циклогідролази і фериредуктази та нагромадження негемінового заліза в клітинах. Мутантним клітинам притаманна збільшена чутливість до іонів міді. Генетичний аналіз показав, що, по-перше, всі ці властивості обумовлені одним і тим самим мутантним алелем red 1 і, по-друге, мутація red 1 комплементус ідентифіковані раніше мутації зі схожим фенотипом hit 1, rib80 т а rib81. Мутації red 1 і rib81 стимулюють біосинтез РФ за типом синергізму. Таким чином, виявлений нами новий ген RED 1 бере участь у регуляції як біосинтезу РФ, так і фериредуктазної активності, а також, можливо, і транспорту заліза та міді в клітини P. guilliermondii.

References

[1] Shavlovskiy G. M., Logvinenko Ye. M. Role of iron in regulation of protein synthesis in microorganisms. Uspekhi mikrobiologii. 1988; 22:103-108.
[2] Shavlovsky GM, Fedorovich DV, Babyak LYa. The effect rib8l mutation on riboflavin biosynthesis and iron transport in Pichia guilliermondii. Mikrobiologiia. 1993;62(5):897-903.
[3] Shavlovskiy G. M., Fedorovich D. V., Kutsyaba V. I. et al Participation in the regulation of gene R1B80 riboflavin biosynthesis and iron transport in Pichia guilliermondii. Genetika. 1992; 27(2):25-32.
[4] Stenchuk N. N., Protchenko O. V., Fedorovich D. V., Shavlovskiy G. M. Pichia guilliermondii mutants with increased ability to restore riboflavin and iron ions. Genetika. 1991; 27(27):561-563.
[5] Sibirny AA, Shavlovsky GM, Kshanovskaya BV, Naumov GI. Hybridization and meiotic segragation in paraffin-utilizing yeast Pichia guilliermondii Wickerham. Genetika. 1977; 13(2):314-21.
[6] Shavlovskii GM, Sibirnyi AA, Kshanovskaia BV, Koltun LV, Logvinenko EM. Genetic classification of riboflavin-dependent mutants of Pichia guilliermondiiyeasts. Genetika. 1979;15(9):1561-8.
[7] Shavlovskiy GM, Zharova VP, Shchelokova IF, Trach VM, Sibirnyi AA, Ksheminskaia, G.P. Flavinogenic activity of natural strains of the yeast Pichia guilliermondii. Prikl Biokhim Mikrobiol. 1978; 14(2):184—9.
[8] Logvinenko EM, Shavlovskii GM, Zakal'skii AE, Zakhodylo IV. Effect of iron, actinomycin D and cycloheximide on the GTP-cyclohydrolase synthesis in flavinogenic yeasts. Biokhimiia. 1982;47(1):28-31.
[9] Fedorovych DV, Protchenko OV, Shavlovs'ky? HM. Ferrireductase from Pichia guilliermondii: properties and regulation of activity and synthesis. Ukr Biokhim Zh. 1995; 67(1): 32—37.
[10] Kovalev L. M., Krulykovskaya L. YA., Yakova V. M., Yashyna O. T. Determination of iron in the yeast Saccharomyces di-pyridyl method. Nauch. dokl. vyssh. shk. 1984; 12:96—100.
[11] Shavlovsky G. M., Stenchuk N. N., Kshanovskaya B. V The influence of the regulatory mutation in the rib1 locus on. the riboflavin biosynthesis in Pichia guilliermondii. Biopolym. Cell. 1991; 7(6):96-99
[12] Protchenko O. V. Research feryreduktaznoyi of the yeast Pichia guilliermondii: Avtoref. dys. kand. biol. nauk. L'viv, 1997; 23 p.
[13] Askwith CC, de Silva D, Kaplan J. Molecular biology of iron acquisition in Saccharomyces cerevisiae. Mol Microbiol. 1996;20(1):27-34.
[14] Hassett R, Kosman DJ. Evidence for Cu(II) reduction as a component of copper uptake by Saccharomyces cerevisiae. J Biol Chem. 1995;270(1):128-34.
[15] Yamaguchi-Iwai Y, Dancis A, Klausner RD. AFT1: a mediator of iron regulated transcriptional control in Saccharomyces cerevisiae. EMBO J. 1995;14(6):1231-9.
[16] Shavlovsky GM, Stenchuk MM, Fedorovich DV, Kutsyaba VI. Interaction of factors of negative manner control involved in riboflavin biosynthesis in yeast Pichia guilliermondii. Dopovidi Akad Nauk Ukrainy. 1994; (10):138-40