Термодинаміка В–Z-переходу полі [д(Г–Ц)] у водно-етанольному розчині. «Скреперна» калориметрія

Автор(и)

  • А. Т. Карапетян Кироваканський державний педагогічний інститут Кировакан, СРСР Автор
  • Е. Є. Мінят Інститут молекулярної біології АН СРСР Москва, СРСР Автор
  • П. О. Вардеванян Кироваканський державний педагогічний інститут Кировакан, СРСР Автор
  • В. І. Іванов Інститут молекулярної біології АН СРСР Москва, СРСР Автор

DOI:

https://doi.org/10.7124/bc.00021B

Анотація

Полі[д(Г–Ц)] у 55 %-му розчині етанолу з підвищенням температури переходить із Z-форми у форму В. За допомогою поліаміну, який стабілізує Z-конформацію, використовуючи теорію «скріпок», визначено ентальпію В–Z-переходу за даних умов: ΔHBZ=?1,4 ккал/моль. Показано, що ця величина практично не залежить від іонної сили в інтервалі 5·10–4–2·10–3 М NaCl.

Посилання

Karapetyan AT, Minyat EE, Ivanov VI. Increase in temperature induces the Z to B transition of poly[d(G-C)] in water-ethanol solution. FEBS Lett. 1984;173(1):243-6.

Pohl FM, Jovin TM. Salt-induced co-operative conformational change of a synthetic DNA: equilibrium and kinetic studies with poly (dG-dC). J Mol Biol. 1972;67(3):375-96.

Ivanov VI, Minyat EE. The transitions between left- and right-handed forms of poly(dG-dC). Nucleic Acids Res. 1981;9(18):4783-98.

Woisard A, Guschlbauer W, Fazakerley GV. The low ionic strength form of the sodium salt of poly(dm5C-dG) is a B DNA. Nucleic Acids Res. 1986;14(8):3515-9.

Pohl FM, Jovin TM, Baehr W, Holbrook JJ. Ethidium bromide as a cooperative effector of a DNA structure. Proc Natl Acad Sci U S A. 1972;69(12):3805-9.

Lazurkin YS, Frank-Kamenetskii MD, Trifonov EN. Melting of DNA: its study and application as a research method. Biopolymers. 1970;9(11):1253-306.

Frank-Kamenetskii MD, Karapetyan AT. Theory of the melting of DNA complexes with low-molecular substances. Mol Biol. 1972;6(4):500-4.

Завантаження

Опубліковано

1988-05-20

Номер

Розділ

Структура та функції біополімерів