Biopolym. Cell. 1990; 6(4):69-75.
Структура та функції біополімерів
Розділення білків і нуклеїнових компонентів біомаси дріжджів. 1. Взаємодія глутелінової фракції білків і нуклеїнових компонентів
1Головіна Т. І., 1Солошенко В. М., 1Безруков М. Г.
  1. Всесоюзний науково-дослідний інститут сінтезбілок
    Москва, СРСР

Abstract

Розглянуто основні способи денуклеїнізації біомаси дріжджів: гідроліз ендонуклеазами, взаємодія з хаотропними солями, кислотна обробка. Показано, що при взаємодії білків і нуклеїнових кислот визначальну роль відіграють гідрофобні взаємодії. Для запобігання соосадженню в ізоелектричній точці білків і нуклеїнових кислот останні повинні бути гідролізовані до олігонуклеотидів з молекулярною масою близько 800 і переведені в гідрофільний стан, можливо, за рахунок відщеплення гідрофобних основ. Показано, що оптимальним способом досягнення цього результату є кислотна обробка

References

[1] Vysotskiy VG. Medical and biological problems of food protein microbiological synthesis. Using the biomass of microorganisms for food purposes. Pushchino, 1985; 89 p.
[2] A. p. 161299 Czechoslovakia. A method for producing a native microbial protein with a low content of nucleic acids. Z. Fentsl, F. Makhek, V. Shillinger. Kvasny Prumysl. 1986; 32(11.1):278-9.
[3] Pat. U.S. 4,133,904. Treatment a single cell protein. DC Steer, HL Williams. 09.01.1979.
[4] Damodaran S, Kinsella JE. The use of chaotropic salts for separation of ribonucleic acids and proteins from yeast nucleoproteins. Biotechnol Bioeng. 1983;25(3):761-70.
[5] Albertsson PA. Partition of Cell Particles and Macromolecules. New York, Wiley, 1972; 324 p.
[6] Babayan TL, Bezrukov MG. Metabolites Inductors yeast autolysis. Acta biotechnol. 1985; 5(3):279-84.
[7] Spirin AS. Spectrophotometric determination of total nucleic acids. Biokhimiia. 1958;23(5):656-62.
[8] Schwenke KD, Prahl L, Rauschal E, Gwiazda S, D?browski K, Rutkowski A. Functional properties of plant proteins. Part 2. Selected physicochemical properties of native and denatured protein isolates from faba beans, soybeans, and sunflower seed. Food / Nahrung. 1981;25(1):59–69.
[9] Krumphanzl V., Rehacek Z. Modern biotechnology. Paris: UNESCO, 1984. 527 p.
[10] Sergeev VA, Solosenko VM, Bezrukov MG, Saporovskaja MB. Vergleichscharakteristik von Isolaten der Gesamteweibe der Hefe in Abhangigkeit von den Bedingungen ihrer Abscheidung. Acta Biotechnol. 1984;4(2):105–15.
[11] Shabarova ZA, Bogdanov AA. Chemistry of nucleic acids and their components. Moscow: Khimiya, 1978; 584 p.
[12] McCormick DB. Interactions of flavins with amino acid residues: assessments from spectral and photochemical studies. Photochem Photobiol. 1977;26(2):169-82.