Вплив концентрації іонів [Na +] на теплоту переходу спіраль–клубок ДНК

Автор(и)

  • А. Т. Карапетян Кироваканський державний педагогічний інститут Кировакан, СРСР Автор
  • П. О. Вардеванян Єреванський державний університет Єреван, СРСР Автор
  • М. Д. Франк-Каменецкий Інститут молекулярної генетики АН СРСР Москва, СРСР Автор

DOI:

https://doi.org/10.7124/bc.0000E1

Анотація

Методом «скреперної калориметрії» у поєднанні з методом «площ» визначено ентальпію переходу спіраль?клубок ΔH) для ДНК різного GC-вмісту. Експериментально отримані дані показують, що зі збільшенням GC-вмісту ДНК нахил залежності ΔH від Ig[Na+] зменшується.

Посилання

Krakauer H, Sturtevant JM. Heats of the helix-coil transitions of the poly A-poly U complexes. Biopolymers. 1968;6(4):491-512.

Wartell RM. The helix-coil transitions of poly (dA)-poly (dT) and poly (dA-dT)-poly (dA-dT). Biopolymers. 1972;11(4):745-59.

Gruenwedel DW. Salt effects on the denaturation of DNA. IV. A calorimetric study of the helix-coil conversion of the alternating copolymer poly[d(A-T)]. Biochim Biophys Acta. 1975;395(3):246-57.

Privalov PL, Ptitsyn OB, Birshtein TM. Determination of stability of the DNA double helix in an aqueous medium. Biopolymers. 1969;8(5):559–71.

Klump H, Ackermann T. Experimental thermodynamics of the helix--random coil transition. IV. Influence of the base composition of DNA on the transition enthalpy. Biopolymers. 1971;10(3):513-22.

Gruenwedel DW. Salt effects on the denaturation of DNA. 3. A calorimetric investigation of the transition enthalpy of calf thymus DNA in Na2SO4 solutions of varying ionic strength. Biochim Biophys Acta. 1974;340(1):16-30.

Mrevlishvili GM. Low-temperature calorimetry of biological macromolecules. Usp fiz nauk. 1979; 128(2):273-312.

Lazurkin YS, Frank-Kamenetskii MD, Trifonov EN. Melting of DNA: its study and application as a research method. Biopolymers. 1970;9(11):1253-306.

Frank-Kamenetskii MD. Consideration of helix-coil transition in homoPolymers by the most Probable distribution method. Mol. Biol (Mosk). 1968;2(2):408–19.

Frank-Kamenetskii MD. Theory of the helix – coil transition for deoxyribonucleic acids with additional connections between the chains. Vysokomolekulyarnye Soedineniya. 1965; 7(2):354-61.

Frank-Kamenetskii MD. On the theory of melting DNA comPlexes with low molecular weight substances. Mol Biol (Mosk). 1972; 6(4):621-627.

Kapanetyan AT, Permagorov VI, Frank-Kamenetskii MD, Lazurkin YuS. Thermodynamic study of DNA comPlexes with dyes. Mol Biol (Mosk). 1972; 6(6):867-73.

Kapanetyan AT, Permagorov VI, Frank-Kamenetskii MD. Thermodynamic characteristics of DNA and its complexes with dyes. Conformational changes of biopolymers in solution. Moscow, Nauka, 1973; 43-8.

Sidorenko NV, Kosaganov YuN. Physico-chemical studies of the interaction of DNA with RNase A. Conformational changes of biopolymers in solution. Moscow, Nauka, 1973; 57-67.

Karapetyan AT, Permogorov VI. Thermodynamic investigations of complexes of DNA with cyanide dyes. Mol Biol. 1974;8(1):9-13.

Poletayev AI, Ivanov VI, Minchenkova LE, Shchelkina AK. Thermodynamic characteristics of the comPlexes DNA-C+ , DNA-A+. Mol Biol (Mosk). 1968; 3(2): 303-11.

Panosyan GA, Vardevanyan PO, VardaPetyan RR, KaraPetyan AT. Study of peculiarity of interaction between histones and DNAs of different origin Stud biophys. 1982. 1-91, N 3:237-238.

Vardevanian PO, Babaian IuS, Vardapetian RR, Panosian GA, Aslanian VM. A simple method for the definition of average DNA nucleotide composition from melting curves. Biofizika. 1983;28(1):130-1.

Marmur J. A procedure for the isolation of deoxyribonucleic acid from micro-organisms. J Mol Biol. 1961;3(2):208–18.

Felsenfeld G, Hirschman SZ. A neighbor-interaction analysis of the hypochromism and spectra of DNA. J Mol Biol. 1965;13(2):407-27.

Waring MJ. Complex formation between ethidium bromide and nucleic acids. J Mol Biol. 1965;13(1):269-82.

Vedenov AM, Dykhne AM, Frank-Kamenetskii MD. The helix-coil transition in DNA. Usp fiz nauk. 1971; 105(3):479-519.

Frank-Kamenetskii F. Simplification of the empirical relationship between melting temperature of DNA, its GC content and concentration of sodium ions in solution. Biopolymers. 1971;10(12):2623-4.

Kozyavkin SA, Lyubchenko YL. The nonequilibrium character of DNA melting: effects of the heating rate on the fine structure of melting curves. Nucleic Acids Res. 1984;12(10):4339-49.

Завантаження

Опубліковано

1989-09-20

Номер

Розділ

Структура та функції біополімерів