Гідроксамові похідні насичених жирних кислот як інгібітори 5-ліпоксигенази
DOI:
https://doi.org/10.7124/bc.00041DАнотація
В результаті проведених за умов in vitro досліджень було показано здатність гідроксамових похідних стеаринової, пальмітинової та каприлової кислот пригнічувати активність 5- ліпоксигенази з бульб картоплі. При цьому їх ефект залежав від рН середовища і концентрації субстрату і не залежав від часу інкубації інгібітори з ферментом. Найсильніишм інгібітором серед досліджених сполук виявився гідроксамат стеаринової кислоти. Вкорочення вуглеродного ланцюга жирнокислотного залишку призводило до різкого зниження інгібуючого ефекту.Посилання
Rukuch J. Leukotrienes and lipoxygenases. Amsterdam. Elsevier, 1989. 518 p.
Butovich IA, Kharchenko OV, Bondarenko LB, Babenko VM, Livarchuk LV. Linoleyl-hydroxamic acid: a 5-lipoxygenase inhibitor. Biokhimiia. 1994; 59(6):808-12.
Butovich IA, Kharchenko OV, Kukhar VP, Moibenko AA. Kinetic scheme inhibition of lipoxygenase from porcine leukocytes by linoleyl-hydroxamic acid. Abstr. 1st Int. Congr. of ISSFAL. Lugano; Milan, 1993: 94.
Kukhar VP, Butovich IA. Synthesis and study of prostaglandins. Proc. Dokl. IV All-Union. Conf. Minsk, 1989: 110.
Holman PT, Bergstrom F. The Enzymes. Ed. B. Sumner. New York; London: Acad, press, 1954. Vol. 2, pt 1: 559-80.
Butovich IA, Parshikova TV, Babenko VM. et al. Regulatory role of phospholipids in the oxidation of linoleic acid by 5-lipoxygenase. Biol Membrane. 1992; 9(6):611-6.
Keleti T. Basic Enzyme Kinetics. Akad?miai Kiad?, 1986. 420 p.
Butovich IA, Kukhar' VP. Potato 5-lipoxygenase. Kinetics of linoleic acid oxidation. Ukr Biokhim Zh. 1989;61(2):106-8.