Потенціометричний біосенсор для визначення глікоалкалоїдів картоплі: керована зміна аналітичних характеристик, порівняння з методом тонкошарової хроматографії
DOI:
https://doi.org/10.7124/bc.0006F2Ключові слова:
біосенсор, глікоалкалоїди, рН-чутливі польові транзистори, бутирилхолінестераза, тонкошарова хроматографія.Анотація
Щоб спрямовано змінювати аналітичні характеристики біосенсорів на основі рН-чутливих польових транзисторів (рН-ПТ) та іммобілізованої бутирилхолінестерази (БуХЕ) для визначення стероїдних глікоалкалоїдів картоплі запропоновано використання БуХЕ різного походження та варіювати час іммобілізації ферменту на поверхні потенціометричних перетворювачів. Показано, що застосування етилендіамінтетраацетату (комплексон іонів важких металів) і фосфотриестерази (фермент, який здатний розщеплювати винятково фосфороорганічні пестициди) дозволяє селективно визначати глікоалкалоїди на фоні іонів важких металів та фосфороорганічних пестицидів. За допомогою біосенсора і методу тонкошарової хроматографії протестовано 14 сортів картоплі, які культивуються на території України, та показано, що значення кореляції між даними, отриманими цими методами, складає 0,74.Посилання
Tretyakov NN, Koshkin EI, Makrushin NM. Physiology and biochemistry of agricultural plants. M.: Kolos, 2000. 640 p.
Smith D. Potato glycoalkaloids: Some unanswered questions. Trends Food Sci Technol. 1996;7(4):126–31.
Friedman M, McDonald GM. Postharvest changes in glycoalkaloid content of potatoes. Adv Exp Med Biol. 1999;459:121-43.
Clement E., Verbist J. F. Determination of solanine in Solanum tuberosum L. tubers: comparative study of 9 colorimetric methods. Lebensmitt.-Wiss. + Technol. 1989; 13:202—206.
Ferreira F, Moyna P, Soule S, V?zquez A. Rapid determination of solanum glycoalkaloids by thin-layer chromatographic scanning. J Chromatogr. 1993;653(2):380–4.
Herb SF, Fitzpatrick TJ, Osman SF. Separation of potato glycoalkaloids by gas chromatography. J Agric Food Chem. 1975;23(3):520-3.
Chen S, Derrick PJ, Mellon FA, Price KR. Analysis of glycoalkaloids from potato shoots and tomatoes by four-sector tandem mass spectrometry with scanning-array detection: comparison of positive ion and negative ion methods. Anal Biochem. 1994;218(1):157-69.
Hellen?s KE, Branzell C. Liquid chromatographic determination of the glycoalkaloids alpha-solanine and alpha-chaconine in potato tubers: NMKL Interlaboratory Study. Nordic Committee on Food Analysis. J AOAC Int. 1997;80(3):549-54.
Hellen?s KE, Nyman A, Slanina P, L??f L, Gabrielsson J. Determination of potato glycoalkaloids and their aglycone in blood serum by high-performance liquid chromatography. Application to pharmacokinetic studies in humans. J Chromatogr. 1992;573(1):69-78.
Sotelo A, Serrano B. High-performance liquid chromatographic determination of the glycoalkaloids ?-Solanine and ?-Chaconine in 12 commercial varieties of mexican potato. J Agric Food Chem. 2000;48(6):2472–5.
Simonovska B, Vovk I. High-performance thin-layer chromatographic determination of potato glycoalkaloids. J Chromatogr A. 2000;903(1-2):219-25.
Pat. USA ent N US 5614408. Monoclonal antibodies to potato, tomato, and eggplant glycoalkaloids and assays for the same. L. H. Stanker, C. K. Holtzapple. Publ. April 24, 1997/Oct. 18, 1996.
Korpan YI, Volotovsky VV, Martelet C, Jaffrezic-Renault N, Nazarenko EA, El'skaya AV, Soldatkin AP. A novel enzyme biosensor for steroidal glycoalkaloids detection based on pH-sensitive field effect transistors. Bioelectrochemistry. 2002;55(1-2):9-11.
Arkhypova VN, Dzyadevych SV, Soldatkin AP, Korpan YI, El’skaya AV, Gravoueille J-M, et al. Application of enzyme field effect transistors for fast detection of total glycoalkaloids content in potatoes. Sensors and Actuators B. 2004;103(1-2):416–22.
Arkhypova VN, Dzyadevych SV, Soldatkin AP, El'skaya AV, Martelet C, Jaffrezic-Renault N. Development and optimisation of biosensors based on pH-sensitive field effect transistors and cholinesterases for sensitive detection of solanaceous glycoalkaloids. Biosens Bioelectron. 2003;18(8):1047-53.
Dziadevych SV, Soldatkin OP, Arkhypova VM, Shulha OA, Iel?ka HV. [A conductometric enzymatic glucose sensor. A search for ways to improve analytical characteristics]. Ukr Biokhim Zh. 1995;67(6):53-9.
Bodart P, Kabengera C, Noirfalise A, Hubert P, Angenot L. Determination of alpha-solanine and alpha-chaconine in potatoes by high-performance thin-layer chromatography/densitometry. J AOAC Int. 2000;83(6):1468-73.
Stahl E. Thin-Layer Chromatography. A Laboratory Handbook 1969
Shandrenko SG, Golovin AS, Dmitrenko MP, Yurchenko A, Babicheva OF. Registration and analysis of thin-film chromatography results by computer. Journal of Chromatographic Society. 2003;2(4):22—30.
Guseva AR, Paseshnichenko VA. [Quantitative determination of gluco-alkaloids in potatoes and their separation]. Biokhimiia. 1956;21(5):585-90.