Застосування ферментного сенсора на основі рН-чутливих польових транзисторів для визначення концентрації глюкози у картопляному соку

Автор(и)

  • І. В. Скришевська Інститут молекулярної біології і генетики НАН України Вул. Академіка Заболотного, 150, Київ, Україна, 03680 Автор
  • Я. І. Корпан Інститут молекулярної біології і генетики НАН України Вул. Академіка Заболотного, 150, Київ, Україна, 03680 Автор
  • О. П. Солдаткін Інститут молекулярної біології і генетики НАН України Вул. Академіка Заболотного, 150, Київ, Україна, 03680 Автор

DOI:

https://doi.org/10.7124/bc.000683

Анотація

Метод моніторингу якості картоплі, запропонований в даній роботі, полягає у визначенні концентрації глюкози в картопляному соку за допомогою біосенсора на основі рН-чутливих польових транзисторів та іммобілізованої глюкозооксидази. Концентрацію глюкози в соку картоплі оцінювали за методом стандартних добавок, використовуючи лінійну область калібрувальної кривої у діапазоні концентрацій глюкози від 0,2 до 2 мМ. Точність оцінки перевіряли, порівнюючи сенсорний метод з колориметричним визначенням глюкози за допомогою ферментного набору «Діаглюк» (Україна). Між отриманими даними спостерігалася добра кореляція.

Посилання

Pritchard M. Relationships of sugars to color of processed potatoes. Potato Facts Bull.-New York: Manitoba Agricult. and Food, publ., 1993: 4.

Tai G, Xiong XY. Selection for low glucose content in potato breeding populations. Northeast Potato Technology Forum materials. Seabrook, 2001: 118.

Sowokinos J. Choices for potatoes that chip directly from 42 F without reconditioning. Valley Potato Grower. 1999. 64, N 114: 14-17.

Wu G. Disease resistance conferred by expression of a gene encoding H2O2-Generating glucose oxidase in transgenic potato plants. The Plant Cell. 1995;7(9):1357–68.

Pat USA 5, 959, 180. DNA sequences from potato encoding solanidine UDP-glucose glucosyltransferase and use to reduce glycoalkaloids in solanaceous plants. Moehs C. P., Allen P., Rockhold E., Stapleton A., Friedman M., Belknap W.. Publ. 1999.

Soldatkin AP, El’skaya AV, Shul’ga AA, Netchiporouk LI, Nyamsi Hendji AM, Jaffrezic-Renault N, et al. Glucose-sensitive field-effect transistor with additional Nafion membrane. Anal Chim Acta. 1993;283(2):695–701.

Volotovsky VV, Patskovsky SV. Device for measuring of gate potential of ion-sensitive field effect transistor. Devices Exp. Tech. 1996; 3: 168.

Soldatkin AP, Boubryak OA, Starodub NF, El’skaya AV, Sandrovsky AK, Shul’ga AA, Strikha VI. Urease biosensor based on field effect transistor. Design features and performance in a model conditions. Electrochemistry (Moskow). 1993; 29(3):315-9.

Dzyadevich SV, Korpan YI, Arkhipova VN, Alesina MYu, Martelet C, El'Skaya AV, Soldatkin AP. Application of enzyme field-effect transistors for determination of glucose concentrations in blood serum. Biosens Bioelectron. 1999;14(3):283-7.

Kim D, Goldberg I, Judy J. A micromashined amperometric nitrate sensor. Proc. Annu. Res. Rev. of UCLA Electrical Engineering Department. Los-Angeles, 2003: 19-25.

Tretyakov NN, Koshkin EI, Makrushin NM. Physiology and biochemistry of agricultural plants. M.: Kolos, 2000; 640 p.

Przybyt M. Influence of anions on glucose electrode response: application to extending concentration range. Biosens Bioelectron. 1998;13(3-4):471-7.

Завантаження

Опубліковано

2003-11-20

Номер

Розділ

Біоорганічна хімія