Biopolymers and Cell 2012; 28(2) P 103-113
МІКРОБІОМ ЧАЙНОГО ГРИБА ЯК ПРОБІОТИК: ПОГЛЯД З ПОЗИЦІЇ ПОСТГЕНОМІКИ І СИНТЕТИЧНОЇ ЕКОЛОГІЇ
Козировська Н. О., Рева О. М., Гогінян В. Б., Девера Ж.-П.
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України
вул. Академіка Заболотного 150, Київ, Україна, 03680
1Інститут мікробіології і вірусології, ім Д. К. Заболотного
вул. Академіка Заболотного 154, Київ, Україна, 03680
2Університет Преторії
Лінфуд дорога, Хілкрест, Преторія, Південна Африка, 0002
3Армбіотехнологія
вул. Гюрьяна 14, Єреван, Респібліка Вірменія, 0056
4Інститут планетарних досліджень
вул. Рутерфорд, 2D-12489, Берлін, Німеччина
Пробіотики мають істотне значення для встановлення і підтримки оптимального імунного здоров’я. Пробіотична терапія здавна відома з народної медицини, проте демонстрація того, що мікрофлора кишечника індукує вроджений імунітет, представила науково обгрунтовану концепцію терапевтичного застосування потенційно корисних мікроорганізмів. Традиційно пробіотики пов’язані з молочними продуктами, тим не менш, для зміцнення здоров’я є потреба у нових препаратах, основу яких складають, перш за все, природні симбіотичні мікробні угруповання. Особливо безпечні і надійні пробіотики необхідні для тривалих експедицій, у тому числі позаземних, іншопланетних баз, де люди піддаються дії несприятливих чинників довкілля. Через це профілактика та коригування імунної системи за допомогою пробіотиків стають особливо важливими. Комбуча (чайний гриб) є симбіотичним угрупованням бактерій та дріжджів і відомий як напій, що зміцнює здоров’я. Сучасні методи дослідження перебувають на стадії відновлення популярності комбучі як пробіотика для лікування і профілактики багатьох захворювань. Препарати комбучі у недалекому майбутньому використовуватимуться як фармакологічні. Ключові слова: пробіотики, постгеноміка, синтетична екологія. |
|