Biopolymers and Cell 2012; 28(1) P 56-61

ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ПОЛІМОРФІЗМУ ГЕНА GSTP1 A313G НА ВИНИКНЕННЯ ЛІМФОМИ ХОДЖКІНА, ТОКСИЧНІСТЬ ХІМІОТЕРАПІЇ ТА ПЕРЕБІГ ЗАХВОРЮВАННЯ

Крячок І. А., Храновська Н. М., Свергун Н. М., Філоненко К. С., Новосад О. І., Титоренко І. Б., Мартинчик А. В., Губарева Г. О., Каднікова Т. В., Алексик О. M., Кущевой Є. В., Пастушенко Я. В.

Національний інститут рака
вул. Ломоносова, 33/43, Київ, Україна, 03022

Мета. Дослідити поліморфізм гена GSTP1 A313G і визначити його вплив на виникнення лімфоми Ходжкіна, токсичність хіміотерапії, а також на перебіг захворювання. Методи. Поліморфні варіанти гена GSTP1 аналізували методом алель-специфічної ПЛР з детекцією результатів у режимі реального часу. Результати. Встановлено, що гомозиготний тип успадкування алеля дикого типу – генотип A/A – пов’язаний з несприятливим прогнозом перебігу лімфоми Ходжкіна: гіршою відповіддю на терапію і вірогідністю появи рецидивів. Висновки. Перспективним напрямком пошуку чинників впливу на перебіг хвороби є вивчення поліморфізму гена GSTP1, який у майбутньому може бути використаний як «фактор ризику» при формуванні прогностичних груп хворих та виборі тактики лікування.

Ключові слова: лімфома Ходжкіна, поліморфізм ген GSTP1.

 

Summary in English
Резюме на русском